Żeliwna, stalowa czy marmurowa – jaką brytfannę warto kupić?

Żeliwna, stalowa czy marmurowa – jaką brytfannę warto kupić?

29 kwietnia 2019 0 przez Głos Szczecina

Duszenie, pieczenie, smażenie – sposobów na przygotowywanie potraw jest wiele – ale czy istnieje jedno uniwersalne naczynie, które pogodzi ze sobą wszystkie Twoje kulinarne pomysły? Odpowiedź brzmi: tak – to brytfanna. Jaki model pomoże Ci wyczarować najpyszniejsze dania pod słońcem – żeliwny, stalowy czy marmurowy? O tym przekonasz się za chwilę.

Brytfanna żeliwna to inwestycja na długie lata

Brytfanny żeliwne są bardzo wytrzymałe, właśnie dlatego nazywają się ję długowiecznymi – wykazują odporność na ścieranie oraz mycie, wilgoć czy wysoką temperaturę. Naczynie tego typu bez obaw postawisz bezpośrednio na palniku oraz otwartym ogniu.

Żeliwo równomiernie rozprowadza ciepło na całej szerokości brytfanny, a dodatkowo bardzo dobrze je trzyma. Dzięki temu masz gwarancję, że przygotowane potrawy nie wystygną zbyt szybko – a Ty będziesz mógł ułatwić sobie pracę i zacząć gotować nieco wcześniej bez obaw, że podasz gościom czy domownikom zimny obiad.

Brytfannę żeliwną kupisz w różnych kształtach – okrągłą, owalną oraz prostokątną. Łatwo dopasujesz ją do swoich potrzeb, ponieważ występuje w wielu rozmiarach. Co więcej, znajdziesz taką w zestawie z przykrywką żeliwną lub szklaną. Niektóre modele są specjalnie barwione emalią na wybrany kolor, inne pokrywa się jedynie przeźroczystą warstwą ochronną.

Brytfanna stalowa jest bardzo higieniczna

Korzystają z niej nie tylko amatorzy domowego gotowania, ale również profesjonaliści, którzy wydają codziennie wiele, wiele dań. Brytfanna stalowa jest wytrzymała, ale przede wszystkim higieniczna i bezpieczna. Nie rdzewieje, a bakterie nie wnikają w jej powłokę. Co więcej, takie naczynie bardzo łatwo wyczyścić – pamiętaj jedynie o tym, aby nie porysować gładkiego tworzywa ostrym narzędziem – na przykład nożem.

W sklepach z akcesoriami kuchennymi znajdziesz brytfannę stalową z rusztem oraz bez rusztu – ta pierwsza sprawdzi się idealnie jeśli zależy Ci na upieczonym mięsie z chrupiącą skórką. Natomiast z pozostałego tłuszczu stworzysz bardzo dobrą bazę pod sos, który podbije smak Twojego dania.

Brytfanna z marmurową powierzchnią – zapobiega przywieraniu potraw

To naczynie jest zrobione ze wzmocnionego o marmurową powierzchnię odlewu aluminiowego – idą za tym podwójne korzyści. Naczynie nagrzewa się bardzo szybko i równomiernie, a smażone na nim jedzenie nie przywiera. Co więcej, aluminiowa brytfanna z marmurową powierzchnią jest lekka oraz wygodna w przenoszeniu – przy pewnym chwycie na pewno nie wyślizgnie się z rąk. Warto podkreślić, że w brytfannie z marmurową powierzchnią przygotujesz nie tylko wytrawne dania, ale również słodkie wypieki – ciastka, tarty, biszkopt.

W sklepie europ24.pl znajdziesz zamykane modele ze specjalną pokrywą oraz otwarte – bez niej.

Żeliwna, stalowa, czy z marmurową powłoką? Wybór należy do Ciebie!

Każda z powyższych brytfann idealnie nada się do gotowania różnego rodzaju potraw – natomiast ostateczną decyzję o jej zakupie powinieneś podjąć sam. Jeśli do tej pory nie jesteś zdecydowany na odpowiedni model, wejdź na stronę europ24.pl – znajdziesz tam więcej artykułów tego typu oraz porad, które mogą Ci pomóc.