Rodzaje wędlin oraz mięs na wiejskim stole

Rodzaje wędlin oraz mięs na wiejskim stole

Decydując się na wiejski stół na weselu powinniśmy zastanowić się nad produktami, które się tam znajdą. Mięsa oraz wędliny muszą być świeże i dobrej jakości. Zobacz na jakie rodzaje najlepiej się zdecydować.

Rodzaje wędlin oraz mięs na wiejskim stole

Wiejski stół to odpowiednio wystylizowana wiata, pod którą znajdują się różnego rodzaju wiejskie, tradycyjne wyroby. Tego rodzaju atrakcja może zostać umieszczona na różnych imprezach okolicznościowych. Najczęściej jednak pojawia się na weselach i to nie tylko takich, które urządzone są w stylu wiejskim. Wiele osób decyduje się na tego rodzaju dodatek, aby urozmaicić ogólne menu i zachęcić gości do spróbowania specjałów. Możemy wybierać spośród wielu różnych produktów. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach z tym związanych.

Wygląd stołu zazwyczaj jest podobny. Jest to drewniana wiata, pokryta słomą. Pod nią znajduje się stół oraz wszystkie wybrane produkty. Możemy zdecydować się różną wielkość stołu i poszczególnych elementów. Do nas również należy decyzja w jaki sposób przyozdobimy ”chatkę”. Możemy dobrać rośliny i kwiaty w zależności od pory roku czy charakteru sali weselnej. Oprócz tego bardzo ważne są również naczynia, w których znajdą się poszczególne produkty.

Rodzaje wędlin na wiejskim stole

Jednym z podstawowych produktów na wiejskim stole są wędliny. Powinny być cienko pokrojone i elegancko ułożone na półmiskach. Przede wszystkim muszą być świeże i dobrej jakości. Najlepiej jeśli znajdziemy niewielką, rodzinną wytwórnię, z której zamówimy poszczególne produkty. Wcześniej warto dowiedzieć się jakie rodzaje wędlin mamy do wyboru.

Wędliny mogą być wyprodukowane z różnych mięs. Można wymienić wędliny drobiowe, wieprzowe, cielęce, baranie, wieprzowo-wołowe itp. Każda z nich smakuje inaczej, różnica pojawia się również w cenie.

Bardzo popularne są wędliny wędzone. Wykonuje się je z jednego kawałka peklowanego mięsa. Najczęściej jest to szynka, boczek, baleron lub polędwica. Bardzo dobrze smakują uwędzone i z pewnością znajdą wielu zwolenników. Plusem tego rozwiązania jest to, że w trakcie trwania imprezy tego rodzaju wędliny nie będą szybko wysychały i nie stracą swojego smaku.

Możemy zdecydować się także na wędliny podrobowe. Zalicza się do nich salceson, kiszka pasztetowa, a także kaszanka. Zazwyczaj podawane są na stole na zimno. Pamiętajmy jednak, aby były świeżo przygotowane, a wcześniej przetrzymywane w odpowiednich warunkach.

Rodzaje mięs na wiejskim stole

Na wiejskim stole pojawiają się zazwyczaj wędzone lub upieczone mięsa, które możemy spożywać na zimno. Bardzo często pojawia się dziczyzna, czyli mięso otrzymywane z ubitej zwierzyny. Może to być na przykład mięso dzika, jelenia, sarny czy zająca.

Pojawiają się także mięsa wołowe, wieprzowe czy drobiowe. Upieczona kaczka czy gęś, pierś z indyka oraz inne tego rodzaju wyroby mogą znaleźć się na wiejskim stole wśród pozostałych produktów. Pamiętajmy jednak o przygotowaniu mięsa tuż przed daną uroczystością, aby nie było zbyt mocno wyschnięte.

 

Więcej informacji
Artykuł przygotowany został we współpracy z firmą Wędliny z Dębiny przygotowującą mięsa na różne okazje.

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o