Każdy osoba przebywająca w Szczecinie

Każdy osoba przebywająca w Szczecinie

Każdy osoba przebywająca w Szczecinie będzie mogła przypomnieć sobie dawne dania. Kto jest inicjatorem akcji „Tydzień Kuchni Polskiej”? Jakie dania osoby w Szczecinie będą mogły skosztować? Zapraszam do przeczytania artykułu, w którym znajdą się odpowiedzi na te pytania.

Tydzień Kuchni Polskiej. Akcja kulinarna, jakiej Szczecin jeszcze nie próbował.

Każdy z mieszkańców Szczecina, a nawet turyści będą mieli możliwość dzięki inicjatorom akcji „Tydzień Kuchni Polskiej” przypomnieć sobie dawne dania, ponadto serdecznie wszystkich zapraszają do szczecińskich restauracji. Także każdy, kto w tym czasie będzie przebywał w Szczecinie, będzie miał możliwość nie tylko miłego spędzenia czasu w restauracji, ale również poczuć smak, jakiego zapewne nie pamięta, a może nawet nie zna.
Wiadomo, że zbliża się 11 listopada, który jest setną rocznicą, kiedy to Polska odzyskała niepodległość. Dlatego też w związku z tym Firma Makro wraz z szefami kuchni z całej Polski zadecydowała o tym, że musi powołać do życia Tydzień Kuchni Polskiej. Oczywiście w tym całym wydarzeniu weźmie również udział reprezentacja Pomorza Zachodniego.

Głos w tej sprawie zabrała Iwona Niemczewska, która jest szefową kuchni, a także właścicielką restauracji Z drugiej Strony Lustra. Ponadto dodała, że do jej zespołu dołączyli jeszcze dwaj szefowie: Paweł Salamon z Gorzowa i Rafał Durka z Kołobrzegu. Postanowili również zorganizować wykwintne dania, które będą przypominały dawną Polskę, oczywiście interpretacja smaków dotyczy również ponad 100-letnich, historycznych receptur trzech zaborów, kuchni żołnierskiej oraz kuchni żydowskiej. Podczas tworzenia dań jak najbardziej użyją produktów regionalnych, po to, aby odzwierciedlić dawne smaki, dlatego też każdy, kto będzie w szczecinie, a będzie chciał przypomnieć regionalne dawne smaki, będzie miał możliwość to zrobić w tej restauracji od 5 do 11 listopada, do której oczywiście serdecznie zapraszają.

W głównej mierze osoby, które podjęły się stworzenia, tego programu jest to, aby Polacy mieli możliwość zwiększenia swojej świadomości na temat bogactwa i tradycji, jakie panują w Polsce. W dużej mierze celem programu jest również to, aby udało się rozbudzić pośród Polaków patriotyzm kulinarny. Wydarzenie swoim patronatem objął Marszałek województwa zachodniopomorskiego. W dzisiejszych czasach ludzie nie mają kompletnie na nic czasu, tym bardziej na gotowanie z tradycją, z takim prawdziwym regionalnym polskim smakiem. Dlatego ten czas jest zorganizowany po to, aby przypomnieć im o tym.

Polska szczyci się tym, że posiada ogromne talenty, jeżeli chodzi o kulinarne przysmaki, ponadto posiada wiele utalentowanych szefów kuchni, którzy śmiało mogą rywalizować z innymi szefami zarówno w Polsce, jak i w Europie. Jednak mimo tego, że Polacy nie mają czasu na, tradycyjne gotowanie, to powinni to robić, ponieważ to jest nasza kultura, którą możemy się pochwalić nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach. Zostało zauważone również to, że Polacy bardzo często smakują dania świata, jest to szczególnie widoczne między innymi dlatego, że w Szczecinie jest wiele tego typu restauracji, do których często Szczecinianie zachodzą.

Dlatego też akcja ta ma na celu powrotu do tradycji i odkrywania nowych zapomnianych horyzontów, które są naprawdę niezwykle smaczne i wyróżniają się różnorodnym bukietem swoich nie tylko smaków, ale również i zapachów.

Ponadto Marszałek Olgierd Geblewicz niezwykle się cieszy z tego, że został zorganizowany Tydzień Kuchni Polskiej, ale również z tego, że została podjęta przez reprezentantów Pomorza Zachodniego.
Szczecin jest przekonany, że każdy, kto skorzysta z dań, jakie będą serwowane w restauracjach, od 5 do 11 listopada znajdzie czas, również na gotowanie w swoich domach, właśnie bazując się na produktach regionalnych. Dlatego też w tych dniach warto zabrać ze sobą rodziny, przyjaciół, znajomych, aby można było wspólnie posmakować tych pysznych smaków, powrócić nie tylko myślami, ale również smakami jak to było kiedyś. Szczecin jest przekonany, że każdy, kto spróbuje tych dawniejszych smaków, to sam będzie serwował takie dania w swoich domach i już na stałe one tam zagoszczą.

Oczywiście jest to również idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy jak najbardziej lubią kuchnię dawnych lat, jednak nie do końca wiedzą jak należy się do nich zabrać, by je w jak najlepszym wydaniu przygotować. Poprzez próbowanie osoby te zapewne wrócą do swoich domów, zawiną rękawy i wezmą się za przygotowanie dań właśnie z udziałem produktów regionalnych, ponieważ będą nie tylko wiedziały, jak powinno to wyglądać, ale również będą miały tę świadomość, jak powinny smakować.

 

Artykuł powstał dzięki portalowi Wiadomości Świdnik

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o