Do czego możemy wykorzystać dynie?

Do czego możemy wykorzystać dynie?

W jaki sposób możemy wykorzystać dynie? Jakie dania i przetwory możemy z niej zrobić? Do czego jeszcze może nam posłużyć? Poniżej znajdziecie kilka ciekawych pomysłów i wskazówek.

 

Sezon na dynie właśnie się rozpoczął i czas pomyśleć do czego możemy je wykorzystać. W sklepach i na straganach znajdziemy ogromny wybór tego warzywa. Może ono przybierać różne kształty oraz kolory. Zazwyczaj jednak dynia przybiera krągły kształt w kolorze pomarańczowym. W środku znajduje się miąższ, który wykorzystuje się do jedzenia oraz pestki, które również możemy wykorzystać do różnych celów. Dynia to produkt, który znajdzie zastosowanie nie tylko w kuchni. Stanowi także świetną ozdobę na taras, balkon czy do ogrodu. Warto zatem zapoznać się z jej różnymi zastosowaniami i wykorzystać sezon, w którym jest ona dostępna w dużej ilości.

Właściwości odżywcze

Dynia jest bardzo pożywnym i zdrowym warzywem, dlatego warto ją jeść, szczególnie jesienią, kiedy jest na nią sezon. Znajduje się w niej mnóstwo witamin i składników mineralnych. Posiada ona również wiele właściwości leczniczych. Pomaga w walce z cukrzycom, chorobami serca i nadciśnieniem. Sprawdza się również w czasie odchudzania, ponieważ nie posiada wiele kalorii, a poza tym posiada naturalny błonnik. Oczyszcza organizm z toksyn. Pestki znajdujące się w dyni, również nadają się do spożycia – posiadają one właściwości, które pomagają w walce z różnego typu pasożytami – tasiemiec czy owsiki. Oprócz tego dynia poprawia naszą odporność i działa przeciwzapalnie, dlatego to idealne warzywo na jesienną aurę.

Dania i przetwory

Dynia, to warzywo, które możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Może być podstawą wielu różnorodnych potraw, ciast czy przetworów. Bardzo popularna jest zupa krem z dyni, która jest niezwykle pożywna i smaczna. Przygotowuje się ją ze zmiksowanego miąższu, który następnie przyprawiamy – na słodko lub na ostro. Możemy wykorzystać do zupy również inne warzywa. Dodatkiem mogą się okazać różnego rodzaju przyprawy, pestki słonecznika lub sezam. Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań.

Ciekawym pomysłem są także placki z dyni. Robi się je podobnie jak placki ziemniaczane. Są one jednak słodsze i bardziej delikatne. Kawałki dyni musimy zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie dodać jajko oraz mąkę. Można usmażyć je na patelni lub upiec w piekarniku.

Jeśli chodzi o przetwory, to najczęściej możemy spotkać dynię w formie pikli. Dynia grubo pokrojona w kostkę jest zalewana marynatą, którą sporządza się głównie z wody, cukru, soli oraz octu. Można dodawać do tego np. ziele angielskie, cynamon czy liście laurowe. Pikle stanowią świetny dodatek do obiadów czy przekąsek.

Inne wykorzystanie

Dynia może zostać wykorzystana nie tylko w kuchni. Najczęściej widujemy ją jako ‘’symbol’’ halloween. Wycinanie różnych kształtów to świetna zabawa. Należy pozbyć się całego wnętrza, w środku możemy dodatkowo włożyć świeczkę lub elektryczną lampkę, co jeszcze bardziej podkreśli efekt. Oprócz tego dynia to świetna ozdoba na taras, balkon czy do ogrodu.

 

Więcej informacji
Treść powstała we współpracy ze sklepem https://dekolo.pl/ – produkty dla osób zajmujących się rękodziełem i ozdobnictwem.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o