Jak wyglądają Kontrasty po metamorfozie?

Jak wyglądają Kontrasty po metamorfozie?

Prawie 4 miliony złotych kosztowała całkowita metamorfoza Kontrastów, dzięki czemu stary, zniszczony budynek zmienił się w sposób niewyobrażalny. Zabytkowe wnętrze, w którym ludzie spędzali czas, głównie słuchając muzyki, od teraz będzie służyć niepełnosprawnym dzieciom. Stowarzyszenie „Tęcza” oficjalnie rozpoczęło działalność z dniem 6 listopada, w czwartek. Musiały minąć 3 lata, żeby budynek mógł zostać ponownie użytkowany.

Jak prezentuje się zabytkowy budynek?

Budynek mieszczący się przy ulicy Wawrzyniaka 7a został całkowicie odmieniony, a co za tym idzie został przystosowany do potrzeb jego przyszłych użytkowników, czyli niepełnosprawnych dzieci i młodzieży. Oczyszczono elewację budynku, a okna i drzwi zostały wymienione. Wnętrze zostało w pełni odmienione, a kolor żółty prezentują się bardzo ciepło. Ponadto sale zyskały specjalistyczny sprzęt. Budynek został odmieniony kolorystycznie na zewnątrz, ale również i w wewnątrz. Waldemar Kulpa, właściciel byłych Kontrastów przybył na oficjalne otwarcie nowego budynku Stowarzyszenia „Tęcza” i był zadziwiony tym jak prezentuje się ten budynek:

Trochę ciężko połapać się po wejściu do budynku, kiedy przez lata chodziło się innymi korytarzami i po innych salach. Ale są też pewne miejsca, w których można sobie przypomnieć stare Kontrasty, jak chociażby mozaika z krzyżem na posadzce przy tylnym wyjściu czy zachowane poręcze i balustrady, które są w tym budynku od początku jego istnienia. Myślę, że do celów, którym ma teraz służyć to bardzo dobrze przygotowany obiekt.

Przed budynkiem dawnych „Kontrastów” również znalazł się plac zabaw przeznaczony dla najmłodszych, a ponadto wykonano również drogę dojazdową do obiektu.

Ile kosztowała modernizacja?

Alicja Zołotucho, pełniąca rolę prezesa w Stowarzyszeniu „Tęcza” zaznaczyła, że inwestycji nie można byłoby zakończyć gdyby nie wsparcie, które stowarzyszenie otrzymało ze strony sponsorów:

M. in. OFF Marina Club dała nam 100 tys. zł na drogę dojazdową, bez której nie mielibyśmy szans na oddanie obiektu do użytku. Z kolei na wymianę okien i drzwi 100 tys. przekazał stowarzyszeniu Zachodniopomorski Oddział PZU

Modernizacja została również dofinansowana przez Urząd Marszałkowski i Urząd Miasta, które dofinansowały inwestycję, przekazując po milion złotych. Remont został również wsparty przez WFOŚiGW. Adaptacja oraz modernizacja całego obiektu wyniosła łącznie ponad 3,5 miliona złotych. Prezes Stowarzyszenia „Tęcza” zaznaczyła, że jest to niewielka kwota, jeżeli weźmie się pod uwagę wielkość takiego obiektu. Prace związane z renowacją obiektu trwały rok.

Kto skorzysta z nowego budynku?

Odrestaurowany obiekt będzie spełniał rolę Zachodniopomorskiego Centrum Opieki, Diagnozy i Rehabilitacji, z którego pomocy będą mogły korzystać dzieci z całego regionu. Alicja Zołotucho mówiła o tym skąd pochodzą podopieczni Centrum Opieki:

Większość podopiecznych pochodzi ze Szczecina, ale około 40 % to mieszkańcy województwa. Obiekt będzie służył nie tylko dzieciom niepełnosprawnym, ale także dzieciom zagrożonym niepełnosprawnością

Prezes dodała również, że pomimo renowacji tego budynku to dla wielu osób i tak będą to ciągle Kontrasty:

Kontrasty tak silnie wrosły w nasze miasto, że wszyscy, nawet my, nie mówimy, że jedziemy do Centrum tylko właśnie do Kontrastów.

Budynek na okres 30 letniej dzierżawy, w listopadzie 2011 roku, został przeznaczony Stowarzyszeniu „Tęcza”. Przedtem, przez ponad 50 lat w tym budynku znajdował się studencki klub Kontrasty. W okresie przedwojennym obiekt stanowił część szpitalno-opiekuńczą kompleksu „Bethanien”.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o