Co będzie można zakupić na Targu Rybnym?

Co będzie można zakupić na Targu Rybnym?

Bez wątpienia znajdzie się tam dużo śledzia, dorsza oraz karpia. Nie będzie tam również brakować wielu rybnych przetworów i przekąsek na ciepło. Kolejna edycja jednodniowego Targu Rybnego odbędzie się na Podzamczu już w tę niedzielę. Jest to już druga edycja tego wydarzenia, która odbywa się na Rynku Siennym w Szczecinie. W odróżnieniu od wrześniowej edycji, kiedy to witana była jesień, organizatorzy zdecydowali się odejść nieco od festynowej koncepcji. Arkadiusz Bujas, organizator wydarzenia opowiada o tym jaka będzie kolejna edycja Targu Rybnego:

Zależy nam przede wszystkim na handlu rybami, ponieważ pierwsza edycja pokazała, że to po nie szczecinianie przyszli na Podzamcze. Mieszkańcy chcą w Szczecinie mieć miejsce, gdzie będą mogli kupić świeżą albo wędzoną rybę oraz różnego rodzaju przetwory rybne.

Podczas targu rybnego będzie można skorzystać z usług 10 wystawców, którzy będą mieli w swojej ofercie ryby słodkowodne oraz słonowodne. Warto zwrócić uwagę na to, że znajdzie się tam bardzo dużo ryb, które pochodzą z morza bałtyckiego. Arkadiusz Bujas twierdzi, że aktualnie nie jest łatwo dostać się na miejsce, ale bez wątpienia będzie można tam nabyć dorsza, karpia, śledzie, sieje w słoikach, flądry czy też makrele:

Dwa miesiące temu było trochę więcej chętnych, ale teraz w przedświątecznym okresie nie wszyscy wystawcy mogą na Podzamcze dotrzeć.

Potrawy, w których ryby będą piastowały główną rolę będą przygotowywać również restauratorzy z Rynku Siennego. Tak samo jak w pierwszej edycji będzie można skosztować gorącej zupy rybnego, paprykarza oraz istnieje bardzo duża możliwość, że uda się również skosztować smażonego karpia. Ponadto oczywiście znajdą się też śledzie, które zostaną podane pod różnymi postaciami, grzane wino i bułki ze śledziem. Pierogi z dorszem i łososiem mają pełnić rolę rybno-kulinarnej ciekawostki na targu.

Organizatorzy wydarzenia zdecydowali się tym razem zmienić nieco koncepcje, ponieważ wydarzenie ma trwać tylko jeden dzień, ale za to godziny przypasują znacznie większej ilości osób. Organizator opowiada o tym jak to wyglądało podczas pierwszej edycji:

Pierwszą edycję rozpoczynaliśmy o 13:00, a ludzie przychodzili już o godz. 09:00. Był nawet pan, który po ryby przybył o 07:30. Teraz targ odbędzie się w godz. 10:00 – 18:00.

Ponadto został również zaplanowany konkurs, który będzie polegał jedzeniu dziewiczych śledzi, czyli takich, które nie odbyły pierwszego tarła i nazywa się je matiasami, a będą one podane w sposób holenderski, czyli surowe, ale jednak odpowiednio posolone. Zwycięzca otrzyma nagrodę, a będzie nią ceramiczny pojemnik, którego przeznaczeniem jest właśnie konsumpcja tego typu ryb. Bujas zapowiada, że na targu znajdzie się sporo matiasów:

Prawdziwe matiasy bardzo ciężko jest zdobyć, ale na targu będą zarówno surowe, jak i przetworzone.

Najmłodsi również nie będą mieli powodu do tego by się nudzić, ponieważ będą na nich czekać zarówno Pani Zima jak i sam Święty Mikołaj. Jeżeli zaś chodzi o zakończenie wydarzenie, t w okolicach godziny 18:00 zakończy się ono hucznie i to dosłownie, ponieważ odbędzie się fire show pod nazwą „Magia ognia”. Muzeum Historii, oddział Muzeum Narodowego w Szczecinie, które mieści się na Podzamczu, w tym dniu będzie otwarte całkowicie za darmo dla wszystkich zwiedzających, zaś pracownicy Muzeum Historii zdecydowali się na to, aby przygotować na niedzielę niewielki Targ Książki. Daniel Źródlewski twierdzi, że będzie można znaleźć wewnątrz naprawdę wiele ciekawych atrakcji:

We wnętrzu muzeum ryb nie będzie, ale są m.in. obraz Augusta Ludwiga Mosta „Handlarze rybami” oraz średniowieczne narzędzia do połowu ryb.

Organizatorzy targu twierdzą, że chcieliby, aby Targ Rybny stał się imprezą cykliczną i odbywała się co najmniej raz w miesiącu. Na dzień dzisiejszy zaczynają oni tworzyć już plany dotyczące trzeciej oraz czwartej edycji targu.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o