
Ciąża – wyjątkowy czas i wyjątkowe potrzeby
14 marca 2022Kobiety pragnące powiększyć swoją rodzinę zaczynają przygotowania do ciąży już na długo przed pojawieniem się dwóch upragnionych kresek na teście ciążowym. Przyjmowanie odpowiednich witamin oraz minerałów, a także odpowiednia dieta przygotowują organizm na prawdopodobnie jedno z bardziej wymagających zadań, z jakim przyjdzie mu się zmierzyć w niedalekiej przyszłości.
Ciąża i suplementy
Wiele przyszłych mam z zapałem wertuje kolejne strony w przeglądarce, w poszukiwaniu informacji jakie witaminy dostarczać swojemu organizmowi. Chcą nie tylko dostarczyć cennych składników swojemu przyszłemu dziecku, ale także swojemu organizmowi, by stworzyć jak najbardziej optymalne warunki do rozwoju płodu. Zdrowy i silny organizm ma większe szanse na zapłodnienie oraz utrzymanie i donoszenie ciąży. Ważne jest to szczególnie w dzisiejszych czasach, gdzie mamy coraz mniej czasu na zadbanie o swoje zdrowie. Ciągły stres, szybki tryb życia i siedząca praca przed biurkiem to kilka z wielu przykładów zaniedbań w tej sferze. Nic więc dziwnego, że nawet 50% ciąż kończy się poronieniem na wczesnym etapie. Jest to liczba zatrważająca, ale też dająca dużo do myślenia. Najbardziej kluczowym momentem jest ten przed zbliżeniem oraz trzy pierwsze miesiące płodowe. To one w dużej mierze determinują, czy ciąża zakończy się szczęśliwie, czy też nie. Nie od dziś wiadomo, że absolutnie kluczowym składnikiem, który matka powinna przyjmować już na długo przed pojawieniem się zarodka jest kwas foliowy. Kwas ten jest syntetyczną formą folianu, który bierze udział w wielu ważnych czynnościach naszego organizmu. W trakcie zapłodnienia organizm kobiety wykorzystuje go do budowania DNA zarodka, tworzenia czerwonych krwinek oraz wielu czynności naszych komórek, takich jak ich podział oraz do reakcji w nich zachodzących. Niedobór tej formy witaminy najczęściej skutkuje wystąpieniem wielu wad rozwojowych u nowonarodzonego dziecka, wliczając w to szereg groźnych nowotworów oraz poważne choroby serca. Kwas foliowy jest składnikiem gotowych mieszanek suplementów dla kobiet dostępnych na rynku pod wieloma nazwami, ale także można go znaleźć osobno w postaci tabletek. Jeśli kobieta przyjmuje mieszankę suplementów zawierających kwas foliowy, nie ma już potrzeby zażywania go osobno. Warto też dostarczać w ciąży witaminy C, D oraz B6. Dzięki nim wzmocnimy organizm, który będzie mniej narażony na infekcje szczególnie niebezpieczne w pierwszym trymestrze ciąży. Nie tylko są one zagrożeniem dla rozwijającego się zarodka, ale w dalszych etapach ciąży są one po prostu mało komfortowe dla samej ciężarnej, której samopoczucie już i tak znacząco osłabło z powodu wielu dolegliwości ciążowych. Ciężarna nie może korzystać z większości leków przeciwbólowych oraz przeciwgorączkowych. Jedynym dopuszczalnym środkiem jest paracetamol, jednak w niewielkich ilościach, które niekoniecznie przyniosą ulgę w bólu. Witamina D pomaga również zmniejszyć ryzyko niebezpiecznej dla ciężarnej cukrzycy ciążowej, której następstwem jest konieczność stosowania ścisłej diety oraz stały nadzór lekarza prowadzącego. Ponadto pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, które bardzo często nawet w prawidłowych ciążach gwałtownie wzrasta, dlatego też osoby cierpiące na nadciśnienie na co dzień powinny w szczególności zadbać o prawidłowy jej poziom.
Jaka dieta w ciąży?
Suplementy nie są jedynym sposobem przyswajania ważnych związków potrzebnych do rozwoju zdrowego dziecka. Wiele ze wspomnianych wyżej składników możemy dostarczyć organizmowi również z produktów, które na co dzień mijamy na sklepowych półkach. Najbogatszymi w kwas foliowy są zielone warzywa liściaste takie jak szpinak czy jarmuż. Jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni do spożywania liści w formie surowej, dobrym sposobem jest przesmażenie szpinaku na łyżce masła z ząbkiem czosnku. Z jarmużu, po uprzednim przyprawieniu, możemy upiec smaczne chrupiące chipsy w piekarniku. Z kolei z obu tych warzyw, po dodaniu kilku owoców np. banana czy kiwi, możemy stworzyć pyszne smoothie, lub koktajl, gdy zdecydujemy się na dodatek mleka. Bogatym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe oraz coraz bardziej doceniane w naszym kraju kiszonki np. kapusta kiszona czy zyskująca popularność koreańska fermentowana kapusta kimchi. Ciężarna nie może zapomnieć również o spożyciu dużej ilości płynów, w szczególności wody, najlepiej bogatej w minerały. Przyszła mama nie powinna również zapominać, że ciąża to okres, w którym nie powinna jeść za dwóch, ale dla dwojga. Zapotrzebowanie kaloryczne ciężarnej zwiększa się jedynie o 300kcal / na dobę, więc powinna ona nie zwracać uwagi na ilość, ale na jakość produktów, które spożywa.
Zapraszamy do sklepu www.swiatsupli.pl – dostaniesz w nim suplementy dedykowane dla kobiet w ciąży oraz wiele ciekawych pozycji dla osób aktywnych fizycznie.